Aktuel Kommentar: En påskelilje-hilsen

af Henrik Bundgaard Nielsen, generalsekretær i Kirkefondet 

Det er snart påske. Det glæder vi os til, og i år kan vi få lov at fejre mere påske i kirken end under forrige års nedlukning. Indendørs i kirkerne dog fortsat uden salmesang ved korte gudstjenester på max. 30 minutter. Men nu med en åbning for, at der kan afholdes udendørs gudstjenester med op til 50 deltagere – og mulighed for at synge med af karsken bælg på ”Krist stod op af døde” og ”Tag det sorte kors fra graven”.

Det bør dog ikke bremse kreativiteten i at fejre og markere påsken på andre måder end ved traditionelle gudstjenester. Forleden læste jeg, at menighedsrådet i Espe-Vantinge-Hillerslev sogne på Fyn vil gentage forrige års succes med at dele påskeliljer ud til alle husstande i de tre sogne. I hver potte er der et flag med ønsket om en god påske. Egentlig regnede man med, at det var en engangsfore-stilling forrige år, men der er bred opbakning til at gentage succesen. Som sognepræst Simon Lylov siger: ”Det blev modtaget meget positivt sidste år. Meget mere end jeg havde forestillet mig. Folk blev enormt glade, men det var også en stor glæde, for alle de frivillige, der delte ud.”

Tænk sig, hvis denne ide kunne brede sig som en påskehilsen til hele det danske folk i form af en lille krukke med påskeliljer til alle husstande i hvert eneste sogn i Danmark. Budskabet i denne påskehilsen kunne tage sit afsæt i disse to linier:
"Tag det sorte kors fra graven! 
Plant en lilje, hvor det stod!"
Lad påskens livgivende budskab fordrive mørke og triste tanker og giv alle danskerne håb og tro på fremtiden.
 
Og det er ikke så svært endda at nå ud i hver eneste krog af Danmark. Folkekirkens Nødhjælp har gennem flere år mobiliseret ca. 20.000 frivillige indsamlere ved deres årlige sogneindsamling, hvor de når ud til alle husstande i ca. 1200 af landets sogne. Derfor skulle man da nok i mange af landets kirker kunne mobilisere frivillige, som på gå-ben og med hjælp fra biler, ladcykler, trillebøre eller lign. kunne bruge påskeugen til at dele alle disse påskeliljer ud. Finansieringen kunne klares lokalt i sognene for nogle af de penge, som er sparet i årets tre første måneder uden foredrag, koncerter mm. Det er nok for sent at sætte i værk i år – ideen er hermed givet videre til fri afbenyttelse i 2022! 

Uddeling af påskeliljer eller ej – og gudstjenester i påsken med eller uden påske-salmer – jeg har en tro på, at Gud alligevel vil lade påskeglæden ramme vore sind. For som Holger Lissner skriver i en salme:
"Det er påske! Alting springer ud,
alle knopperne er lige ved at briste,
det er livet, der vil leves. Det er Gud,
der vil trøste alle os, der måtte miste.
Og når Gud gir liv
og gør det underfuldt og grønt,
blir det påske og opstandelse
og skønt!"

Glædelig påske – på trods
Henrik Bundgaard Nielsen