Temaaften gav bud på folkekirkens fremtid

"Bud på folkekirkens fremtid" var temaet, da Kirkefondets stiftsudvalg i Aarhus Stift den 18. marts havde samlet mere end 100 menighedsrådsmedlemmer, ansatte og frivillige i de nye kirke, Højvangen kirke i Skanderborg. Journalist og rediovært, Iben Maria Zeuthen og dr.theol og tidl. professor Peter Lodberg var aftenens gæster. 

Tal håbet op
Iben Maria Zeuthen, journalist og radiovært, lagde i sit oplæg vægt på samtalen om tro som en vig-tig opgave for folkekirken i fremtiden. Det skal ikke kun være den ”teoretiske” tale om f.eks. Gud og Guds eksistens, men møder og samtaler mellem mennesker, hvor vi erfarer, at Gud er på spil – og at Gud er nærværende. Og fremfor alt i en tid med megen uro og krisestemning pga. klimaet, krigene og katastrofer så skal kirken hele tiden tale håbet op i menneskers liv.

Er folkekirken gearet til forandringsledelse?
Peter Lodberg, dr. teol. og tidl. professor ved Aarhus Universitet, talte bl.a. om kirkens rolle som sammenhængskraft i samfundet – kirken som det sted, hvor vi kan være uenige uden at blive splittede. Men samtidig slog han fast, at kirken ikke må glemme sin insisteren på, at der er noget, som er sandt. Det vil også i fremtiden være en udfordring at arbejde med, hvordan kirkens sprog og gudstjenester kan være både moderne og ”klassiske” på samme tid? 
Mht. kirkens mere ”praktiske” ageren i fremtiden er det f.eks. vigtigt, at folkekirken kan rumme og give plads til en stadigt voksende spiritualitet og åndelighed, som f.eks. kommer til udtryk i pilgrimsvandringer, lysglober mm. På det ”strukturelle” plan er folkekirkens udfordring bl.a. at den er god til drift, men den er slet ikke gearet til forandringsledelse. Og det det bliver der brug for i en fremtid med mange forandringer og brud.

Et spændende kirkerum
Aftenen begyndte i selve kirkerummet, hvor provst Laura Gylden-Damgaard fortalte om den nye kirke, som blev indviet 1. søndag advent. Et specielt kirkerum, hvor stole, alter og prædikepult er flytbare, idet eneste fast element er døbefonten – og orglet. En kirke, hvor der bl.a. er tænkt i fleksibilitet, et bredt musikalsk udtryk, rum for stilhed og fordybelse og gode rammer for børn og unge. Vi sluttede derinde med at synge den salme, som Iben Krogsdal skrev til kirkens indvielse, hvor første vers lyder således:

"Der står en kirke på dybe grunde,
en kirke bygget på livets Ord,
her mødes svundne og nye stemmer
for alle hører til samme kor,
her er der lysning om trætte sjæle, her
kan vi slippe, her kan vi knæle,
den mindste her
er dem vi er".