Det aktive kirkerum – indenfor og udenfor

Med det aktive kirkerum sætter Kirkefondet fokus på, hvordan den enkelte lokale kirke kan understøtte besøg fra mennesker som er nysgerrige på kirkerummet – eller måske ligefrem knyttet til det. Dem som gerne vil viden mere kirke, dens historie og dens kunst og interiør. Men også dem som vil vide mere om kristendommen. Altertavlen er måske et billede af den barmhjertige samaritaner, men hvis man aldrig har hørt om den før, hvordan lyder den så? Og hvordan kan den evt. forstås? Kan man holde en lille andagt? Tænde et lys? Finde et Fadervor, en bøn eller en bibel at læse i i kirkerummet?

Både til højtiderne og i godt vejr oplever vi mange mennesker på kirkegårdene. Nogen kommer bare lige for at kigge til graven. Andre går en tur og sætter sig måske på en bænk, når de nu alligevel er der. En del kirkegårde arbejder med at skabe steder og områder der er velegnet til de lidt længere besøg. Det kan være i form at en mindeplads, hvor man også kan mindes dem, der ikke ligger på netop denne kirkegård. Eller med små steder, hvor man kan samle tankerne om alt mellem himmel og jord.

Områderne omkring kirken kan også udnyttes lejlighedsvis. Det kan være til tænke-bænke, kunstinstallationer, interaktive kampagner, skattejagter eller en mini-pilgrimsfærd med QR-koder. Det kan oftest gøres på ganske lidt plads, så selv bykirkerne kan være med. 

Links:

Kirkefondet står bag vejkirkeordningen, hvor mere end 400 kirker er med i de årlige brochurer "Vejkirker og andre åbne kirker". Vi vil gerne hjælpe vejkirkerne og alle andre åbne kirker til ikke kun at være et sted, hvor folk kommer for at se på kirken, men at de også kommer til et levende kirkerum, hvor de besøgende kan få mere at vide om kristendommen, om kirkens historie og opleve rummets facetter og muligheder.

Kirkefondet har udarbejdet et hæfte med inspiration til, hvordan man kan gøre et kirkerum aktivt. Idéerne er lette at gå til. Se hele hæftet her.

Vi har samlet en masse inspiration til det aktive rum udendørs. Det finder du her

Kirkefondet har også fremstillet forskelligt materiale, som kirkerne kan købe og stille frem til de besøgende:
Æske med inspirationskort i 6 kategorier til kirkens besøgende
Æske med små hæfter med kort og godt om kirke og kristendom
3 foldere om hhv. kirkerummet, gudstjenesten og folkekirkens struktur
Postkort med bønner og bibelcitater evt. til lysgloben  
Bønner på vejen - hæfte med vejledning og inspiration til bøn 

Vil du vide mere eller sende en bestilling,
så kontakt os på

Tlf.: 33 73 00 33
kirkefondet@kirkefondet.dk

Læs mere om det aktive kirkerum i "Kirken i dag" nr. 4/2019, hvor der er spændende artikler og inspiration om det aktive kirkerum. 

Download hele temanummeret gratis her. 

Find 10 gode råd til det aktive kirke rum 

gode råd