Printervenlig version
 
 
 
     
 
 
 

Vær med i Kirkefondets salmekonkurrence

25-03-2015

Skriv en ny "bysalme" eller en ny "konfirmationssalme" på en sangbar, kendt...

Fornyelse af salmesangen har på mange måder været et af Kirkefondets ”varemærker”, og det er blevet konkretiseret i et væld af udgivelser af CD’er og bøger med sange, salmer og musik til brug i gudstjenester og i mange andre forskellige kirkelige sammenhænge.
Ved Kirkefondets 100 års jubilæum i 1990 vandt salmen ”Uberørt af byens travlhed” en lignende konkurrence. Den har været et fornyende element i den nye salmebog og er efter sigende en meget elsket salme blandt mange konfirmander.
I anledning af Kirkefondets 125 års jubilæum udskriver vi en ny salmekonkurrence som et synligt tegn på, at Kirkefondet fortsat ønsker at arbejde for fornyelsen af salmesangen i Danmark.

Temaer og krav
Vi har valgt, at det skal være muligt at skrive nye salmer til to forskellige temaer. Man kan deltage i konkurrencen med en enkelt salme til et af de to temaer, men man må også gerne sende en salme ind til hvert af de to temaer:

a) En ”bysalme”
b) En ”konfirmations-salme”

I vort valg af tema til denne salmekonkurrence har vi overvejet, hvad vi synes, der mangler af salmer i den nuværende salmebog ud fra den betragtning, at nyskrevne salmer anno 2015 måske kan være heldige at finde vej ind i en ny salmebog eller et forudgående tillæg til salmebogen.
Selv om den nuværende salmebog blev taget i brug i 2003, så er den fortsat præget af salmer fra den landkultur, som engang var dominerende i Danmark. Nu bor flere og flere danskere i byerne – og derfor mener vi, at det er vigtigt at få skrevet nye salmer, som relaterer sig til og henter billeder, sprog, ord, stemninger mv. fra bylivet.
Endvidere mener vi, at der i den nuværende salmebog mangler nye konfirmationssalmer, hvorfor det er valgt som tema nummer to. Det skal gerne være salmer, som er gode at synge med konfirmander i deres konfirmationsforberedelsesforløb, men ikke mindst salmer som kan vælges ved konfirmationsgudstjenesten.
Salmerne skal kunne synges på en sangbar, kendt melodi, idet vi finder, at det er en vigtig forudsætning for at give nye salmer et hurtigt fodfæste og stor udbredelse.

Frist og aflevering
Salmeforslag indsendes til Kirkefondet, Peter Bangs Vej 1, 2000 Frederiksberg senest tirsdag den 1. september 2015. Herefter vil forslagene blive fremlagt anonymt for et bedømmelsesudvalg. Vindersalmerne vil blive offentliggjort ved Kirkefondets jubilæumsarrangement lørdag den 3. oktober 2015.

Bedømmelse
Bedømmelsesudvalget består af:
Marianne Christiansen, biskop i Haderslev Stift
Hans Dammeyer, organist i Skjoldhøj Kirke
Hanne Jul Jakobsen, sognepræst i Møllevang sogn
Kirsten Nielsen, professor emeritus
Werner Fischer-Nielsen, sognepræst i Haslev sogn
Finn Dyrhagen, tidl. provst og medl. af Kirkefondets bestyrelse
Henrik Oest, sognepræst og medl. af Kirkefondets bestyrelse  

De tre bedste salmer belønnes med henholdsvis 15.000, 6.000 og 4.000 kr.
Kirkefondet forbeholder sig ret til frit at benytte vindersalmerne i eget arbejde og regi.

 

 


 

NYHEDER

Kirkefondet holder ferielukket

I ugerne 28, 29 og 30 holder Kirkefondets kontor sommerlukket

 

Kommentar: Småt er også godt - men hvordan?

Læs generalsekretær Henrik Bundgaard Nielsens seneste kommentar om "små gudstjenester"

 

Nyt temanummer af ”Kirken i dag”

Det nye temanummer stiller spørgsmålet ”Hvad er en gudstjeneste?"

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Kirkefondet udgiver jævnligt et e-mail nyhedsbrev med nyheder og nye produkter m.m. Tilmeld dig her.