Printervenlig version
 
 
 
     
 
 

»Salmer på ny« - forord


I februar 2006 var vi alle tre med til et stort kirkemøde i Brasilien. Her var en boliviansk luthersk menigheds deltagelse den mest uforglemmelige oplevelse. De sang for os "Vor Gud han er så fast en borg" så stille og inderligt (og uden det sidste vers!), at alle salmens knyttede hænder var væk. Det gav stof til eftertanke. Vi lærte at tænke det velkendte på en ny måde. Og vi lærte noget om rummelighed: Alle deres gudstjenester havde som overskrift: Enhed i mangfoldighed!

Hvordan kan vi få de gamle salmer og deres stærke billeder til at tale klart ind i vores egen tid? Så vi virkelig forstår, at ordene er skrevet til os tværs igennem tidens skel? At de ikke bare er en dyrebar kulturel arv, vi skal holde i live? At salmerne er en gave, jeg, som det sammensatte nutidsmenneske jeg er, kan bruge og støtte mig til? -Ved at synge og spille dem, som om de virkelig ER vores egne! Netop igennem subjektivitet og tidsbundethed aner man deres tidløse budskab.

De gamle salmer er for os som elskede kendte haver, vi må lege i. Der er udsigter i de salmer, hvor vores forfædre har stået og betragtet den signede dag. Der er tider, hvor vi selv er blevet voksne og har betragtet vores børn, som sødelig sov som fugle i skov. Ord og melodier som har glædet, trøstet, begejstret og ændret betydning i skiftende tider. Vi vil leve og lege videre i disse haver og takke for de træer, andre plantede, og synge med på den bøn, som på åndedrætsvinger livsalig fra lavlandet klinger.

Peter Andreas Arendt - Betty Gregers Arendt -
Søren Andresen
 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Kirkefondet udgiver jævnligt et e-mail nyhedsbrev med nyheder og nye produkter m.m. Tilmeld dig her.